Dogamovement
- när fysisk träning får möta själslig utveckling-
En åtta veckor lång distanskurs med start 22 maj 2023.
 
Doga är en filosofi och ett sätt att förbättra relationen mellan ägare och hund. I mer eller mindre utmanande positioner ställs hunden öga mot öga med jobbiga känslor som i vanliga fall skapar frustration, aggressivitet eller otrygghet. Slutmålet är att skapa balans och välbefinnande för hunden.

Kursen liknar ingen annan och bjuder er på en spännande resa tillsammans!

Kursen är uppbyggd på fyra delar, först handlar den om dig som hundägare, sen fokuserar vi på din och hundens relation, i nästa del bearbetar vi känslor hos hunden och sista delen handlar om avkoppling - att landa och hämta hem allt som skett i föregående delar.

Ofta är de förväntningar, miljöer och situationer vi utsätter hundarna för i vardagen väldigt krävande emotionellt. Dagligen kan våra hundar mötas av upplevelser som lagras inom dem och man kan likna det vid en handbroms som sakta dras åt mer och mer. Det går att ta sig framåt men det blir tungt och svårjobbat. Doga hjälper hunden skala av lagrade upplevelser, bearbeta dem och kunna släppa på handbromsen för att sedan kunna ta sig igenom livet enklare. 

Doga erbjuder också en stund av gemensam avkoppling där ni möts på lika villkor och utanför de roller ni har i vardagen.

I andra metoder jobbar man ofta med att stärka hundars positiva beteenden med belöning. Det gör man inte i första hand inom doga. Godis får ofta hundar att bli matorienterade och sätta sina känslor åt sidan. Känslor som den behöver arbeta med. Utan godis så konfronteras hunden med sina känslor inför uppgiften, och fokuserar på vad som sker istället för att sträva efter belöning. I doga jobbar vi med hundens kärna, här går vi in på djupet och jobbar med känslor för att hunden ska kunna hantera dem i längden, inte bara övervinna dem i stunden. 

Att stå på exempelvis tre ben kan frammana en känsla av bristande kontroll. Har en hund problem med att tappa kontrollen, så hjälper vi den genom att låta den göra exakt det, i en trygg situation, där ägaren finns med och fångar upp. Detta resulterar i att när hunden i en akut situation upplever känslan av att tappa kontrollen, så har den under trygga omständigheter utvecklat sunda copingstrateriger för det och kan således hantera situationen utan reaktivitet, aggression, rädsla, frustration eller osäkerhet. Den blir helt enkelt tryggare och har utvecklat en djupare självkänsla.

I doga jobbar man med hundens fysik, att få den att stå och röra sig i flera positioner, genom det fysiska är målet att nå in till det mentala och känslomässiga hos hunden. Positionerna frammanar olika känslor hos hunden.
Att göra tillsammans på riktigt är viktigt, underskatta inte hundens förmåga att se och känna skillnaden på när du gör något för hunden eller om du gör det med hunden.

Att uppnå de där magiska stunderna tillsammans kräver att du kliver in i din kropp och själ lika mycket som du ber hunden göra det.

Exempel på övning i kursen

Så här funkar det!

Inga förskunskapskrav krävs
Alla är välkomna att vara med oavsett ålder, ras eller tidigare erfarenheter

Kursen har fyra delar som släpps var 14e dag
Varje del innehåller flertalet övningar pedagogiskt illusterade i snygga filmklipp och sammanställt i skrift i PDF filer som du laddar ned. Övningarna varierar från dogapositioner, beröringsterapi och massage till skriftliga övningar för att inventera och få ökad förståelse för dig och din hund och er relation.

Personlig coaching
För den som vill tillhandahålls personlig coachning och hjälp via en online grupp där alla kursens deltagare samlas. Där kommer också flertalet i gånger att delas tips och råd för att använda materialet i kursen på bästa sätt, det blir också ett sätt för dig att få inspiration, motivation och stöd i vardagen under kursens gång.

Materialet
Du ser filmerna online och kan ladda ned skriftliga materialet från vår utbildningsplattform vilken du får åtkomst till via ett personligt lösenord vid kursens start. Kursen pågår under åtta veckor men du har tillgång till utbildningsplattformen i 12 veckor.
Start

22 maj 2023

 
Kursplan

Del 1. 

Yoga & du som hundägare

Del 2.
Relation

Del 3.
Känslor

Del 4.
Avkoppling

 
Pris
 2000kr
Vill du så, kan du dela upp betalningen på två!

 
Innehåll i korthet:

Doga positioner
Yoga positioner

Beröringsterapi
Massage

Avslappningsövningar
Mindfullness
Själens rehablitering

Hundens känsloliv

Frågeställningar att arbeta med för att fördjupa relationen till dig själv och din hund
Lärare

 Therese Lomner
Dogalärare & Livscoach

Sandra Tellström
Dogalärare & Hundpsykolog
Dogalärare Sandra Tellström
Det kan vara lätt att avskräckas från dogan med föreställningen om att man måste vara väldigt vig själv eller att hunden ska vara av en viss ras och vara smidig – men så är de inte.

Det spelar ingen roll hur det ser ut när vi gör, om de såg snyggt ut från start så skulle heller inget utrymme för utveckling finnas. När vi utöver detta ska vi fokusera på hur det känns inte hur de ser ut.

Det ska kännas bra i kroppen och det är precis den känslan vi vill ge våra hundar.

Anmälan

  • Väljer du att betala in deltagaravgiften via Swish så gör du det direkt.
    Swishnummer: 123 495 53 73
    (märk med ditt namn + kursens namn)

  • Exempelvis: genom rekomendation, google, mässa, Instagram, rekomendation, Facebook, annons etc.
Om Doga
Doga finns i oerhört många former och varianter där den vanligaste (än så länge) är att man utför yoga samtidigt som hunden är i närheten. Ibland är det också yogapositioner man själv gör men ska ha hunden (då ofta en liten hund) i sin famn, på ryggen, magen eller över sina ben. Den här typen av Doga har väldigt liten effekt på hunden mer än att de blir en stunds aktivitet tillsammans.

Den Doga vi på Hundsteg gör ämnar ha samma funktion hos hunden som yoga har för oss människor. Den är för att skapa ökad kroppskontroll, styrka, bättre andning, läka och möta sig själv. Bonusen blir att hunden får göra det tillsammans med dig som guide, vilket fördjupar er relation och skapar tillfälle för dig att lära känna din hund djupare.

Det vi gör är en blandning av etablerade och välbeprövade metoder tillsammans innovativa nya spännande tillvägagångsätt. Positionerna och övningarna är framtagna med hjälp av Hundfysioterapeuter, Hundpsykologer, Yogalärare och Canineopater.


Tillsammans på riktigt
En del av Doga är att själv göra Yoga och avslappningsövningar där du får arbeta med din kropp. Även här krävs inga som helst förkunskapskrav eller en viss vighet eller smidighet, alla kan utföra de Yogaövningarna vi har på kursen.

Du är navet och ryggraden i Doga-passet och den som ska leda din hund, för att leda krävs egna upplevelser, insikter och förståelse för dig själv. Därför ska du också göra enklare övningar. Att göra tillsammans på riktigt är viktigt, underskatta inte hundens förmåga att se och känna skillnaden på när du gör något för hunden eller om du gör det med hunden. Att uppnå de där magiska stunderna tillsammans kräver att du kliver in i din kropp och själ lika mycket som du ber hunden göra det.

När ni gör doga lämnar du hundägarskapet vid tröskeln, ni går in en bubbla av fullkomlig jämlikhet. Din hund blir din läromästare lika mycket som du blir dens. Med tid kommer förhoppningsvis den här bubblan växa och ta mer plats i er vardag och transformera er relation till något nytt och djupare.
Dags att kliva ur "comfort zonen" och pröva på något  nytt!

Du kommer inte ångra dig!
Är detta för er?
Inom doga finns en stor samling av fysiska övningar i olika svårighetsgrad, oavsett tidigare kunskap så kan man förenkla dem och börja från en hanterbar nivå. Vi börjar alltid från grunden med enkla övningar som vi bryter ner för att fungera för alla.

Hundar som har svårt att koppla av, ständigt söker sysselsättning eller uppmärksamhet är inte sällan dem som egentligen har störst glädje av övningarna. Men tyvärr har just dessa hundar svårt att hitta till dogan, då man i motsats till vad hunden egentligen behöver, tror att det inte ”passar” hunden just för att den är väldigt aktiv.

I dogan finns något att hämta för alla tåls att säga, långt ifrån bara för den ärrade eller överaktiva, utan även för den, lugna eller levnadsglada och sorglösa.  Dogans övningar har ett märkligt sätt att leta sig in och träffa precis där den behövs som mest – oavsett individ.

Dogapassen är en härlig aktivitet för att fördjupa relationen mellan dig och hunden, här skapar ni nya demissioner av gemenskap. Du får kliva ut rollen som hundägare och in i ett sant jämställt samarbete.

Så dags att kliva ur "comfort zonen" och pröva på något  nytt! Du kommer inte ångra dig!