Vill du jobba som professionell hundpsykolog? Är drömmen att rehabilitera hundar från psykisk ohälsa till välmående? Brinner du för att coacha hundägare att hjälpa sina hundar till harmoni?

Då kan du ha hittat rätt.

Om du dessutom inte nöjer dig med grundkunskap, teorier och åsikter utan kräver spetskompetent och vetenskap i samspel med uråldriga beprövade metoder och extraordinär expertis. Samt mängder med praktik och djupare förståelse för dig själv och andra... då börja VI låta som en matchning. Om du också är ambitiös, redo att jobba hårt för att utveckla en träningsteknisk förmåga utöver det vanlig, om du vill bli sylvass på beteendeanalys och utredningsmetodik och ta examen med en proppfull hundpsykologisk-verktygslåda… ja då är du varmt välkommen till oss!

Vi är: Caroline Alupo och Sandra Tellström. Två av landets främsta hundpsykologer. Vi har varsin livstid av hunderfarenheter och gemensamt över 30 framgångsrika år som hundpsykologer. Med tusentals lösta fall bakom oss ser vi framemot att dela med oss av våra unika erfarenheter och vår spetskompetens. Vår hundpsykologutbildning är unik!

Utbildningen baseras på moderna, etiska metoder förankrade i vetenskap utan att för del delen fnysa åt uråldrig läkekonst. Endast välgrundade alternativa behandlingsmetoder lärs ut. Vi blandar en naturnära och ursprunglig hundfilosofi grundad i hund och människans samevolution med det allra senaste från forskningsfronten. Efter ett år med oss kommer du ha utvecklat en djup förståelse för arten hund, både i tanke och hjärta. Förberedd dig på att bli hund.

Vi kommer djupdyka i hundpsykologin utan vidare uppvärmning, du kommer få rehabilitera och träna så mycket hund att förmågan kommer sitta i ryggmärgen när vi är klara med dig. Orsaks- och beteendeanalys, etologi, hund- och humanpsykologi, antrozoologi, inlärning, beteendeterapi och praktisk träning är stående inslag i utbildningens alla ämnesblock. En holistisk hundfilosofi löper som röd tråd genom utbildningen och ett tvärvetenskapligt tänk återkomme

För att gå vår utbildning behöver du ha egen hund. Grundträningen av de rehabiliteringsmoment vi lär ut genomförs först på egen hund, sedan andras och sist klienters. Så att du tryggt kan utveckla ditt handlag. Din följeslagare och vän blir därför ovärderlig i din resa. 

Din hund kan dessutom komma att bli ditt vassaste arbetsredskap. Om du formar honom/henne till det. Vi lära dig hur. Vårt mål är att ni ska kunna jobba tillsammans som ett effektivt och sammansvetsat team.

Hundinstruktörsutbildning
Några års arbetserfarenhet som hundinstruktör är meriterande men garanterar inte förtur framför sökande som är nyexaminerade hundinstruktörer.

 

eller...


Liknande dokumenterad utbildning
Har du ingen regelrätt hundinstruktörsutbildning men liknande (innehålls- och tidsmässig) skolning kan du antas på utbildningen genom individuell prövning. Det kan komma att innefatta praktiska prov, intervju och referenser. 

Egen hund
Du behöver ha egen hund

Under utbildningen kommer du behöva ta dig till platser som kan kräva att du kör bil eller har möjlighet att samåka med annan kursdeltagare. Vi organiserar och hjälper dig med detta om du inte har körkort/bil.

Alla jobbar olika, vi jobbar aktivt och gärna ute. Det innebär att du kommer behöva ha någotsånär bra fysik, kondition och styrka. Du behöver kunna hålla en stark hund, springa vid behov och ta dig fram i terräng så som skog. Du kommer även behöva hantera klimat av olika slag, ha kläder efter väder och klara av regn och rusk, vinter och värme. Himlen är vårt tak. Har du speciella behov eller fysiska restriktion hör av dig till oss så ser vi till att ha resurser för att hjälpa dig på bästa sätt.

 

Du undervisas främst genom praktiskt baserad inlärning. Vi värdesätter gammalt hederligt lärlingskap. Du kommer få möjlighet att ”gå bredvid” men även praktisera och utveckla dina egna förmågor under trygg handledning. Vi kommer hålla inspirerande föreläsningar, workshops och ni studenter kommer engageras i grupparbeten, diskussionsforum och studiecirklar. Fallbeskrivningar kommer reflekteras kring och filmklipp av våra träningar kommer analyseras. Prestige och krav släpper vi i lärprocessen. Och i lägen där du kommer behöva testa nytt och våga chansa är vi ert självklara skyddsnät. Allt för att hjälpa dig plocka fram den absolut bästa hundpsykologen du har inom dig.


Även om ämnet är allvarligt och ambitionsnivån hög, kommer vi ha roligt, för sådan är vi. Inget väcker lär-lusten som skratt och en varm och trygg lag-anda. Vi tror på ett startblock gjort av lättsamhet och tillit när man sparkar ifrån och tar sats i personlig utveckling. Under utbildningen tilldelas du en studie-grupp och en egen mentor att lära av och utvecklas med genom hela resan. Gemensamt ansvar för lärprocessen, konstruktiv feedback och positiv förstärkning är något vi som lärare jobbar med, inte bara med hund, utan självklart även dig som elev. Ditt mål med utbildningen är vårt mål med dig. Och vårt engagemang stannar inte i klassrummet.

 

» Tio fysiska helgträffar fredag (eftermiddag), lördag-söndag (heldagar).
   Åtta träffar i Stockholm, en i Småland och en i Jämtland

» Studie-grupp med månatliga video-konferenser där era pågående fall  
  diskuteras

» Handledning via mail-/video-/telefonsamtal med din personliga mentor

» Studiematerial och kurslitteratur (räkna med tilläggskostnader för
   böcker/facklitteratur)

» Ca 200 undervisningstimmar varav 100 timmar praktik, samt cirka 120 timmar  
   förväntat hemarbete.

Start Stockholm
3 april 2020
 
Utbildningsdatum
3-5 april (Stockholm)
1-3 maj (Stockholm)
11-14 juni (Sulviken)
20-23 augusti (Vetlanda, Småland)
18-20 september (Stockholm)
16-18 oktober (Stockholm)
13-15 november (Stockholm)
18-20 december (Stockholm)
29-31 januari (Stockholm)

I sammarbete med

FRÅGOR?
Kontakta oss gärna så
berättar vi mer:

Sandra: info@hundsteg.se
Carro: info@6ben1svans.se

DINA LÄRARE:

Caroline är definitionen av när vetenskapen möter det själsliga. Fascinerande sömnlöst syr hon ihop de två till ett magiskt sammanhang där allt blir precis hur logiskt som helst. Caroline är ofta en motsägelse, hon är en tuff brud med skinn på näsan samtidigt som hon är sensitiv och besitter en enorm inkännande kraft.

Allt hon gör görs med mycket eftertanke och grund, samtidigt som hon inte är rädd för att följa spontanitet och kreativa impulser. Alla egenskaper som tjänar henne väl och skapar den helhet i vilken hon möter, tränar och hjälper hundar.

Tillsammans med sin lojala fyrbenta kollega Koi förändrar de Hundsverige på ett revolutionerande men ödmjukt vis.
Carolines CV är imponerande, där återfinns allt från en magisterexamen inom etologi, Hundpsykolog utbildning till arbete med exotiska djur.

Ett starkt inneboende behov av att veta mer resulterar i otaliga påbyggnadsutbildningar och egna efterforskningar. Hon har många ben att stödja sig på och en nästintill bottenlös verktygslåda som hon samlat på sig under sina 17 år som professionell hundtränare.

Med glimten i ögat, mycket humor, en imponerande berättarförmåga och skicklig pedagogik fångar hon snabbt ens intresse och suger in dig i hennes värld.
Med en fantastisk förmåga att kunna se utifrån hundens perspektiv skapar hon förståelse för hunden som art likväl dess själsliv. Man har förmodligen inte till fullo förstått en ”hund” innan man fått förmånen att sen den genom hennes glasögon, några som hon gärna delar med sig av. Att få lära under hennes vingar är en ynnest.
 
/Sandra Tellström

 

Sandra Tellström är hunduppfödare, hundinstruktör, hundpsykolog, draghundsförare och ek. Hon arbetar professionellt med att coacha hundägare och rehabilitera hundar. Dessutom har hon utbildat yrkesverksamma inom branschen i många år. Sedan 2005 driver hon en av Sveriges mest största och mest framgångsrika hundutbildningsverksamheter: Hundsteg.

Sandra besitter spetskompetens inom hundpsykologi, flockhantering, valputveckling, näringslära, fysträning och friskvård. Pedagogik och coachning är andra givna talanger. Sandra är en av de mest genuina och generösa föreläsare i branschen. Hennes enorma kunskap i ämnet är en gåva hon gärna ger.

Arbete och fritid vävs samman på gården i Jämtland. När elever, kursdeltagare och hundägare kört hem lägger Sandra fokus på sina egna hundar. En har blivit till trettio genom åren, för en människa kan behöva 30 polarhundar om draget är som syret i lungorna. Upp i berg och ner i de vackraste av dalar yr polardrottningen så fort tillfälle ges, i träning och tävling. Minusgrader och mörka nätter är inget som stoppar. Orken sinar aldrig bakom släden, där alstras den.

Eken. Låt mig försöka förklara. Sandra är en urkraft vars gedigna rot håller henne och alla i hennes närhet på jorden. Det går inte riktigt att förklara eller dölja. Bara upplevas. Sådan är hon. Det är en ära att få utbilda framtidens hundpsykologer tillsammans med Sandra.

/Caroline Alupo

Du lär dig...
Unik utredningsteknik
Dimensionella beteendeanalyser
Uråldriga metoder
Forskning i framkant
Holistiskt på riktigt

Hemarbete:
Du kommer behöva lägga cirka 2-5 timmar i veckan på hemarbete under utbildningens gång. Det kan innebära inläsning av litteratur, efterforskning av ett ämne, samtal och videokonferenser med din mentor/studiegrupp, framställning och rättning av behandlingsplaner, praktik hos hundpsykolog, träning av egen och andras hundar, handledning av hundägare, genomförande av övningar för personlig utveckling.
 
Tentamen och kvalitetssäkring:
Tentamen sker i stor utsträckning i praktisk form och via bedömning av skriftliga behandlingsplaner. Efter godkänd utbildning erhåller du ett diplom som styrker din kompetens. Du kommer kunna ansöka om H-märkning och medlemskap i branschorganisationen Sveriges Hundföretagare som kvalitetssäkrar hundpsykologer i tjänst.

Månadskostnad 3550kr
Pris: 48.000kr

Betalningsalternativ:
Anmälningsavgift 3000kr betalas 20 dagar efter anmälan.

1. Resterande 45.000kr betalas senast 30 dagar innan utbildningens start
2. 6 inbetalningar á 7600kr, första inbetalning 30 dagar innan start
3. 13 inbetalningar á 3550kr, första inbetalning 30 dagar innan start

Introduktion
Teambuilding
Personlig utveckling
PBL och studieteknik
Din yrkesroll och professionalism
Hundars känsloliv och problembeteenden
Etologi; språk och beteende ur ett hundpsykologiskt perspektiv
 
Kropp och själ
Sjukdom/smärta/stress
Rörelseanalys
Kroppskännedom och beröringsmetoder
Avreaktioner: 5 grund övningarna med mera
Stressdämpande och frigörande massage
Holistiskt hundperspektiv
Psyko-neuroendokrinologi
Näringslära och kost
Soul nutrition för hund

Aggression
Utfall i koppel
Aggression mot flockmedlemmar (människor, hundar, andra djur)
Aggression mot främmande (människor, hundar, andra djur)
Oprovocerade attacker
Sjukdoms/smärtinducerad aggressionsproblem
Rage
Osämja inom flocken
Behandlingsmetoder

Ångest & rädsla
Nervositet och ängslan
Ångest, fobier och panisk rädsla
Inlärd hjälplöshet och överslagshandlingar
Känslokarta
Separationsångest, ensamhetsproblem
Ljudrädsla (åska, skott med mera)
Veterinärskräck/rädsla för samtliga hundtjänstemän samt problematik vid skötsel/vård i hemmet
Behandlingsmetoder
 
Chock & trauma
Akut chockbehandling
Efterchocksbehandling
Posttraumatisk stressyndrom
Psykosomatik
Traumabearbetning

Fördjupad kunskap
Flockhantering
Inlärningspsykologi
- Belöningssystem och störningsanalys
- Fallgropar med belöningsbaserad träning
- ”Do as I do” som rehabiliteringsinsats
Avel och uppväxtens påverkan: valputveckling, genetik, prenatal och neonatala verkan
Prägling, socialisering, miljöträning
Näringslära och kostens påverkan på beteende och mående
Raskunskap med inriktning problembeteenden och åtgärder
Frivillig hantering, start- och stoppknappsbeteenden

Under-/fel-/överstimulering
Stress och hormoner
Stresskartläggning och detox
12 stegs programmet
Arbete/aktivering
Individanpassad berikning och vardagsaktivering i rehabiliterande syfte
 
Människan
Antrozoologi och flockliv
Humanpsykologi
Coaching och handledning
Utredningsmetodik och kvalitativa samtal
Behandlingsplaner och skriftlig kommunikation
Framställning av behandlingsplaner
Kronologi
Uppföljning och utvärdering av åtgärder
 
Övrigt

Din hund som kollega och arbetsredskap
Utrustning och hundhantering/hundförare
Säkerhet i tjänst
Kris, avlivning och sorghantering
Först hjälpen för hund
Entreprenörskap och företagande
Upprätta professionella relationer/remittering